Székesfehérvár kozmetika Székesfehérvár kozmetikus

SzErika Kozmetika Székesfehérvár

8000 Székesfehérvár, Sarló u. 10.

+36 70-308-05-14

Facebook: Sztikné Magyar Erika; SzErika Szépségszalon

 

Kozmetika Székesfehérvár

Kézápolás, manikűr

Géllakk

Erősített géllakk

Műkörömépítés (zselével, porcelánnal vagy acryllal)

Lábápolás, pedikűr

Callux pedikűr (cukorbetegeknek is!)

Problémás láb ápolása

Körömkorrekció

Szépségtanácsadás

Szempillaépítés

Szemöldök és szempilla festés

Fül-, orr- és köldöklyukasztás

Gyantázás

Egyéb kozmetikai kezelések

Székesfehérvár kozmetika

 

Székesfehérvár kozmetika

 

Mit is jelent pontosan a kozmetika?

A kozmetika kifejezés a görög cosmeo szóból származik, jelentése: szépít, ékesít. E szakma egyidős az emberiséggel – szerepe a mai korban az előnyös vonások hangsúlyozása és a hibák háttérbe szorítása, a bőr ápolása, állapotának javítása és a bőröregedés késleltetése. A kozmetika képesítéshez kötött szolgáltatóipar. A kozmetikus foglalkozhat az egészséges arc és test ápolásával, kezelésével, masszírozásával, szépséghibák elfedésével és megszűntetésével, valamint kozmetikai készítmények előállításával és forgalomba hozásával. A bőr gyógyítása nem tartozik a kozmetika tárgykörébe!

 

A kozmetika története

Több ezer éves múltra vezethető vissza a szépségápolás, kozmetika kialakulása. Már az ókori Egyiptom embereinek is fejlett kozmetikai kultúrájuk volt, és tudatos testápolást folytattak. Felismerték, hogy a tisztaság és a rendszeres fürdés a gondos testápolás alapja. Illatos olajokkal kenték a bőrüket, ápolták a körmüket, a szemkörnyéküket és festették a hajukat. A fog- és szájápolásra is nagy hangsúlyt fektettek. A test- és szépségápolás természetesen általában a ranghoz kötődött.

A testápolás, a kozmetika az akkori kereskedőknek köszönhetően eljutott a görögökhöz és a rómaiakhoz is, akik továbbfejlesztették. Igen fejlett volt a testkultúrájuk, rendszeres volt a sport, a fürdőzés, a helyes életmód. Használták orvosaik javaslatára az olívaolajat, a ricinusolajat, a különböző állati zsírokat. Méhviaszból, mandulatejből készítettek kozmetikai termékeket. Ismerték a hajfestést, a szőkítést, amelyet borkővel, timsóval, hamulúggal végeztek. Használtak fogkefét, és műfogakat is készítettek elefántcsontból vagy aranyból.

A középkorban a testkultúrára kevés gondot fordítottak. A kereszténység terjedése miatt a gyakori fürdőzés, a test ápolása bűnös világi hívságnak számított. A nagyfokú tisztátalanság következményeként pusztító járványok léptek fel.

A reneszánsz (XV-XVI. század) korban újra használatba kerültek az ókor kozmetikumai. Parfümöt készítettek, megjelent a púder, bár az illatszerek elsősorban azért készültek, hogy elnyomják a kellemetlen testszagot.

A XVIII. század végétől újra a természetesség lett a divat. Leszoktak a túlzott festésről, illatosításról.
A XIX. században előtérbe került az egészségügy fontossága, amely lendületet adott a kozmetika fejlődésének.

A mai kor embere egészségi és esztétikai szempontból egyaránt ápolja és szépíti a testét. A kozmetikai készítmények gyártása alapvetően az orvostudomány kutatásaira, véleményére, tapasztalataira épül, illetve azokra alapoz. Ma már fő követelmény a szépítőszereknél is a testápoló hatás, és az, hogy egészségre káros anyagok ne kerüljenek a készítményekbe.

 

Székesfehérvár kozmetika Székesfehérvár kozmetikus

8000 Székesfehérvár

 

Székesfehérvár szépségszalon Székesfehérvár kozmetika