A fejléc-képek, kereső, kenyérmorzsa és menü átugrásával a tartalomra A kiadványok navigációjára ugrás A lábrészre ugrás

Fül orr gégészet Székesfehérvár fül orr gégész

INGYENES LAKOSSÁGI HALLÁSSZŰRÉS

előjegyzés telefonon

Albaton Hallásközpont, Hallásvizsgálat Székesfehérvár Hallókészülékek

Székesfehérvár-Hallásvizsgálat

Fül-orr-gégészeti magánrendelés az emeleten

 

Hallásvizsgálat

Mi a hallásvizsgálat?

Hallásvizsgálat alatt a részletes hallás és beszédértés vizsgálatot értjük, melyet objektív hallásvizsgálatokkal is kiegészíthetünk. A vizsgálat erre a célra kialakított hangszigetelt csendes kamrában/fülkében történik. A csendes kamrában végzett hallásvizsgálat és a hozzá kapcsolódó középfül vizsgálatok fájdalommentesek.

Hallásvizsgálat és hallásszűrés

Az audiológiákon, hallásvizsgálókban, vagy fül-orr-gégészeten végzett hallásvizsgálatot megkülönböztetjük a szűrő hallásvizsgálattól, amely csak tájékoztató jellegű. Utóbbi után hallókészülék nem ajánlható, nem próbálható ki. Amennyiben a hallásszűrésen megállapítanak Önnél hallácsökkenést, mindenképpen érdemes egy teljes körű hallásvizsgálaton részt venni.

A hallásvizsgálat menete

A hallásvizsgálat menete egyszerű, gyors és fájdalommentes.

A hallásvizsgálat egy állapotfelmérés után történik. Ennek során minden olyan tényezőre fényt derítünk, melyek jelenlegi hallásállapotára befolyással lehetnek – fül-orr-gégészeti betegségek, munkakörülmények stb. Ezt követően megvizsgáljuk a hallójárat állapotát, mivel a dobhártya sérülése vagy az esetleges váladék (fülzsír) akadályozhatja a vizsgálat menetét. Ilyen esetekben szakorvos beavatkozása javasolt a probléma kezelésére, illetve a fülzsír eltávolítására.

Ezt követi az úgynevezett hallásküszöb vizsgálat, melynek során klinikai audiométer segítségével különböző frekvenciájú hangokat hallanak az ügyfelek egy speciálisan kialakított, hangszigetelt siketkamrában. A halláscsökkenés mértékének pontos megállapításához a hangerőt folyamatosan emeljük, mindaddig, amíg az ügyfél meg nem hallja a hangot és kézfeltétellel, vagy egy nyomógomb segítségével jelzi számunkra azt. A két fül vizsgálata külön-külön történik.

A hallásvizsgálat eredményét audiogramon rögzíti az audiológus szakasszisztens. Ezen a hallás állapotát különböző hangmagasságokban (Hz) és hangerősségeknél (dB), koordináta rendszerben ábrázolja. Az audiogram a hallás vizuális térképe. Egy jellemző audiogram a leghalkabb hangot mutatja, amely még hallható adott hangmagasságok (frekvenciák) esetén. A leghalkabb hang, amelyet az illető képes meghallani, az a hallásküszöb.

A hallásküszöb vizsgálatot követően beszédértés vizsgálatot végeznek, amely során egyszótagú szavakat hall, a visszaismétlés után, a helyesen visszaismételt szavak arányából megállapítjuk a beszédértés százalékos arányát. Ez az arány a vezetéses típusú halláscsökkenésnél általában jobb, míg idegi halláscsökkenés esetén ennél rosszabbak az eredmények, különösen a hallóideg, vagy az agyi hallópályák károsodásakor.

A vizsgálatok kiegészülnek un. impedancia és stapedius reflex vizsgálattal, melyek a középfül vizsgálatai.

 

Székesfehérvár Fül-orr-gégészet, Hallásvizsgálat