A fejléc-képek, kereső, kenyérmorzsa és menü átugrásával a tartalomra A kiadványok navigációjára ugrás A lábrészre ugrás

kandallóépítés

Cserépkályha, kandalló 12. kerület Varga Zoltán cserépkályhás mester

Cserépkályha, kandalló 12. kerület Varga Zoltán cserépkályhás mester

A hagyományos cserépkályha, falazott kályha, kemence és kerti sütő is szerencsére időtálló műalkotás, éppen ezért érdemes jól választani! Az általam készített kályhák, kandallók és kerti sütők olyanok lesznek, amilyennek azt Ön megálmodta! Egyedi és magas szinten kivitelezett munkáimat az Ön elképzeléseinek megfelelően és a szakmai tudásomat, tapasztalatomat hozzáadva alakítom ki már több mint 20 éve.

  • Vállalom: cserépkályha,

falazott kályha,

kandalló,

kemence,

kerti sütő

építését, átépítését, javítását.

Béldeki János – Cserépkályha – Pilisvörösvár

Béldeki János – Cserépkályha – Pilisvörösvár

A KÉZIKÖNYVRE HIVATKOZVA 10% KEDVEZMÉNY A MUNKADÍJBÓL.

Cserépkályha, tömegkályha, kemence készítés.

Pár szó arról, hogy az egyes kályháknak mik az előnyei és hátrányai.

A Cserépkályha egy könnyű építésű kályha, aminek fűtési ciklusa átlagosan 12 óra, ami azt jelenti, hogy a kályha egyszeri felfűtéssel körülbelül 12 órán keresztül ad meleget. Hő leadása sugárzó, vagyis azt a helységet látja el meleggel, ahol áll. Hőtehetetlensége körülbelül másfél óra, így a begyújtás után ennyi idő elteltével kezd fűteni. A cserépkályhának a legideálisabb, ha rendszeres használatban van, vagyis ha nem hébe-hóba fűtik.

A Téglakályhákra ugyanezek érvényesek, a különbség csak annyi, hogy a mázas csempe helyett téglából 6 cm falvastagsággal épül a külső köpeny.

A Tömegkályhák nehéz építésűek, tömegük jóval nehezebb a cserépkályhákénál, falvastagságaik is többszöröse a könnyű építésűekénél, felületi hőmérsékletük alacsonyabb, mint egy cserépkályhának, sugárzó fűtéssel adják le a hőenergiájukat, fűtési ciklusuk 15-24 óra, begyújtás után 2-3 óra elteltével kezdenek fűteni és szintén a mindennapos használat az ideális számukra.

A Kandallók általában egy kész tűztérbetét valamilyen burkolatba öltöztetve. Ezek a szerkezetek gyors és intenzív hőleadásra képesek, légfűtéssel adják le hőenergiájukat a környezetnek, ezért például könnyebben eljuttatható akár más helységbe a meleg. Hőtárolásuk nincs, vagyis a tüzelőanyag elégése után hamar kihűlnek.

Bővebb információt az egyes kályhák tulajdonságairól az Olvasnivaló menü alatt talál.

blog entry image

Bizonyára sokan hallottak már a tömegkályhákról, vannak akik ezekre a kályhatípusokra esküsznek és meganyian akik cserépkályha pártiak. Mindkettőnek van előnye illetve hátránya a másikkal szemben. Három éven keresztül üzemeltettem… Bővebben

 

 

Székesfehérvár Cserépkályha, kandalló – Székesfehérvári Cserépkályha készítő hordozható cserépkályha

Székesfehérvár Cserépkályha, kandalló – Székesfehérvári Cserépkályha készítő hordozható cserépkályha

Dörnyei András

Szolgáltatásaim
  • Cserépkályhák, kandallók és más tüzelőberendezések egyedi tervezése építése, újrarakása, elbontása.

Kandalló, kemence

Itt bemutatunk pár olyan tüzelőberendezést, ami nem kötődik szervesen a cserépkályha építéshez, ugyanakkor egy ház fűtését vagy kert hangulatát merőben befolyásolhatja/emelheti.

székesfhérvár kandalló

Itt bemutatunk pár olyan tüzelőberendezést, ami nem kötődik szervesen a cserépkályha építéshez, ugyanakkor egy ház fűtését vagy kert hangulatát merőben befolyásolhatja/emelheti.

Cserépkályha

Székesfehérvár cserépkályha

Előnyök

– Gazdaságos üzemeltetés: A cserépkályha nagy tömege és felépítése miatt a meleget szivacsszerűen szívja magába, mikor elérte a maximális hőtároló képességét, akkor kezdi melegíteni a környezetét. Folyamatos üzemnél naponta elég csak annyi fát eltüzelni a kályhában, amit a nap során elvesztett.

 – Kisebb kémény is elegendő hozzá: Már 14×14-es kémény is elegendő cserépkályha építéséhez, nagyobb kályhához természetesen nagyobb kéményt célszerű építeni.

Hátrányok

 Hosszú felfűtési idő: Falazattól és felépítéstől függően akár másfél-két óra is lehet, mire egyáltalán melegedni kezd kívülről a csempe, ezután melegszenek fel a helyiségek és a környező tárgyak. Folyamatos üzemben tartáshoz ajánlott leginkább. Következő nap kb 8-12 óra múlva kell ismét begyújtani. Ezen begyújtások alkalmával már nem kell annyi tüzelőanyagot (fát/szenet) eltüzelnünk mint az elején, csak annyit amennyivel ismét 90 fok köré fűtjük a kályhánk csempéjét. Ez kb 10-30 kiló fa, külső hőmérséklet, kályha nagysága, helyiség méretétől függően.

 – 8-15 évente át kell rakni: Használat idejétől és módjától (intenzitásától) függően 8-15 évente át kell rakni, ami körülbelül 2-3 napi munkával (kosszal) jár. 

– Sérülékeny burkolat: Mivel kerámiáról van szó, melynek felületén vékony égetett máz van, az erősebb fizikai behatásoknak nem áll ellen: gyerekek kiskalapáccsal vagy lábbal hajtós kismotorral, házi bulik…stb. Ha a külső csempe megsérül, annak a kicserélése igen bonyolult és időigényes munka. 

– Nagy tömege miatt nem mindenhova építhető be: Súlyuk miatt az építésük nagy körültekintést igényel, mérettől függően súlyuk 500-1500 kg között van. Pincével rendelkező házakban statikus szakvélemény kérése javasolt.

Vállaljuk cserépkályhák, kandallók és más tűzelőberendezések egyedi tervezését, építését, újrarakását, illetve elbontását otthonában, természetesen minden igényt kielégítve, mind a hagyományos, mind a modernebb mintázatú és szinű kályhacsempék segítségével. Ugyanis ma már egyre többen felismerik a cserépkályhák számos előnyét, ezek közül a legfontosabb, hogy ez a fajta fűtési mód nagyon takarékos és az emberi szervezet számára a legegészségesebb, ugyanakkor egy szép cserépkályha illetve kandalló a hangulati elem szerepét is betöltheti/emelheti.

 Eladó cserépkályhák lentebb az oldalon!!!!

Rövid történelem…

A cserépkályha egy tradicionális európai fűtési mód. Az első leletek a XI. századból származnak, ekkor terjedt el igazán a kontinensen, hazánkban csak az 1400-asokban. Leginkább az alsó osztálybeliek használtak kemencéket, ‘szemeskályhákat’, de a nemesek is előszerettel élvezték a korai zöld vagy kék mázas kályhák melegét. Nagyrészüket a falhoz építették és kivülről fűtötték (általában fával), de találunk belülről fütött kályhákat is. Az idő múlásával és az ipar fejlődésével együtt megszületett a kandalló és a cserépkályhák is sorozatos változásokon mentek át, míg elérték a jelenlegi megjelenési formájukat.

Megfelelő felmérés és egyeztetés után, némi kompromisszum árán közel tökéletes kályhát építünk Önnek igényei szerint!