A fejléc-képek, kereső, kenyérmorzsa és menü átugrásával a tartalomra A kiadványok navigációjára ugrás A lábrészre ugrás

Akadálymentességi nyilatkozat

Az akadálymentesítés célja

Az akadálymentes weboldalak célja, hogy mindenki tudja használni és könnyen megtaláljuk, amit keresünk. Előfordulhat, hogy a felhasználók akár fele akadályba ütközik az internetezés során.

A W3C, az internetes szabványokat megalkotó szervezet kidolgozta a WCAG 1.0, majd néhány évre rá a WCAG 2.0-t. Magyar elnevezése: WEB akadálymentesítési útmutató. E dokumentumban az alábbi kategóriákat találjuk:

  • Nem akadálymentes;
  • Alapszinten akadálymentes, ennek jele “A”;
  • Emelt szinten akadálymentes, ennek jele “AA” és “AAA”;

Az alapszintű akadálymentességgel elhárítottuk az akadályokat minden felhasználó elől. Az emelt szinttel pedig a könnyű, élvezetes használhatóságot és érthetőséget biztosítjuk.

Hogyan ellenőrizzük az akadálymentességet?

Teszteléssel

A honlapot többször, több módon teszteljük:

  • Különböző böngészőkkel,
  • különböző méretű eszközökön,
  • Magyarországon használt képernyőolvasókkal.

Több száz oldalt nem lehet teljes alapossággal tesztelni. A WCAG-EM szabálya szerint reprezentatív oldalakat választunk. Több lényeges vizsgálatot (pl. hibás linkek szűrése) azonban minden oldalon elvégzünk.

Ellenőrző programok használatával

Saját fejlesztésű, illetve az interneten fellelhető szabadon használható tesztelő programokkal feltérképezzük a honlap oldalait, és ezzel egyrészről meghatározhatjuk a lehetséges problémák helyét, a honlap hiányosságairól tudomást szerzünk.

Mi az akadálymentességi terv?

Az “A” szintű akadálymentesítéshez 27 feltételnek kell megfelelni. Ezek alapján vizsgáljuk át a honlapot.

Az ellenőrzés végrehajtásához szintén a W3C által kiadott Akadálymentesség felmérésének módszertana (WCAG-EM) nevű dokumentum ad útmutatást. A megállapításainkat e módszertan szerinti dokumentációban rögzítjük, ezt nevezzük akadálymentesítési tervnek.

Az akadálymentesség fenntartása

Ahhoz, hogy az oldal továbbra is akadálymentes maradjon, két dolog szükséges:

  • A webfejlesztéseket akadálymentes módon, a WCAG 2.0 előírásait betartva kell folytatni.
  • Az új tartalomfeltöltéskor, régi módosításakor figyelembe kell venni az akadálymentesség szempontjait.

Amennyiben a honlap működtetője így jár el, a honlap megőrzi akadálymentességét.

Mi a megfelelőségi nyilatkozat?

A szabvány szerint a megfelelőségi nyilatkozat mindig egy adott napra szól. Akkor adhatjuk ki, ha a a vizsgálatunk eredménye szerint a honlap minden oldala megfelel a WCAG 2.0 “A” szintjének. A megfelelőségi nyilatkozat szövegezése is szabványos.

Mit jelent a WCAG “A” minősítés? – PDF

Akadálymentes honlapok készítése