12. kerület redőnyjavítás – XII. kerület Mrázik Redőny redőnyjavító

Mrázik Redőny redőnyjavítás – Mrázik Csaba redőnyjavító 12. kerület

12. kerület redőnyjavítás XII. kerületi redőnyjavító árnyékolástechnika

Budapest, XII. kerület

Mobil: +36 70-633-52-07

 

Hétvégén is hívható!

 

12. kerület redőnyjavítás XII. kerület redőnyjavító

 

Amivel dolgozom:

– redőny

– reluxa

– napellenző

– szalagfüggöny

 

Szolgáltatások:

– készítés

– javítás

– motoros kivitelben is!

 

A redőny története

A redőnykészítés és redőnyhasználat története egészen a Római Birodalom korába nyúlik vissza. Már a rómaiak is ismerték a zsalut, amit egyfajta zárszerkezetként, korai nyílászáróként használtak az ablaknyílásokon. Ebből a korból eredeztethető a reluxák őse is, az első ilyen árnyékoló elődjét ugyanis a római Kolosszeumban fedezték fel, amelynek eredeti példánya ma is megtekinthető a berlini Altes Museum-ban.

A feltételezések szerint a rómaiak a keleti épületek tanulmányozásakor ismerték meg a rácsos ablakok használatát, amely azt a célt szolgálta, hogy akadályozza az otthonokba való szabad belátást. Ezt vették át és tökéletesítették a rómaiak, amit az olasz gelosia, a spanyol celosia és a francia ja-lousie után zsaluziának neveztek el, habár korábban használatos volt még rá a latin celus kifejezés is, amely magyar nyelven annyit tesz: féltékenység. Ez az elnevezés a későbbiekben is megmaradt, hovatovább több országban sajátosan honosodott meg, így 1767-ben Svájcban már chalousie néven említették, Ausztriában 1784-ben schaluserl-ként jelent meg, Németországban pedig 1790-ben jalousie név alatt vált ismertté.

 

A reluxa története

A mozgatható reluxa először az általános lakóházakon jelent meg, és főként védő-, később kiegészítő szerepet töltött be. Feltalálója – a római minták továbbálmodásával – Cochot, egy párizsi asztalos volt, aki 1802-ben szabadalmaztatta találmányát, mely a mai reluxákhoz hasonló formában láncokra lógatott deszkákból állt, melyeket zsinórok mozgatásával lehetett felhúzni és leereszteni, magukat a deszkákat pedig vízszintes és merőleges helyzetükben csavarni. A reluxák akkoriban még könnyedén fel- és leszerelhetők voltak, ezáltal egy kis csomagként lehetett tárolni őket, amit később feltekerhetővé tettek a praktikusság érdekében.

Miután megannyi fejlesztés érte a reluxákat, az árnyékolók elnyerték manapság ismert legnépszerűbb és leghatásosabb formájukat, amit redőnyként ismerhetünk. A francia rouler vagy rouleau szavakból eredeztethető kifejezés elsőként 1854-ben bukkant fel egy olyan átalakított reluxa kapcsán, amely a mai redőnyök elődjének tekinthető. Érdekesség, hogy Heinrich Freese ebben az évben alapította meg a világ első reluxa gyárát a németországi Hamburgban, amely Riediger & Frank név alatt mindmáig üzemel és tökéletesíti a manapság használt árnyékolókat.

 

12. kerület redőnyjavítás XII. kerület redőnyjavító

12. kerületben redőnyjavítás redőnyjavító

 

Redőny javítás 12. kerület – Mrázik Csaba redőnyjavító

Minden típusú redőnyök készítése és redőnyjavítás

Reluxa, szalagfüggöny, napellenző készítése és javítása

 

Hívható hétvégén is!

 

12. kerület redőny javítás 12. kerület redőny javító

Budapest, XII. kerület

 

I. kerület redőny szerviz – 1. kerület redőny javítás – Mrázik

14. kerület redőnyjavítás – Mrázik Redőny redőnyjavító XIV. kerület